fritidscenter-husvagn-husbil-2021-kabe-adria-affinity-1.jpg

Nya regler för max lastvikt 1 januari 2021

Publicerad: 2021-02-26 10:56:07

Reglerna för överlast på husbil/husvagn har förbättrats efter årsskiftet. Nu har de nya, förbättrade reglerna trätt i kraft. Det innebär att överlasten nu baseras på totalvikten och inte på lastvikten, precis på samma sätt som för övriga fordon.

Skalan räknas nu på totalvikt och inte max lastvikt

Låg lastvikt har varit ett problem framför allt på husvagnar, men också till viss del på husbilar. Tidigare låg gränsen för att räknas som övervikt låg på 20% över lastvikten. På en husvagn som har en lastvikt på 300kg innebar det att om man hade lastat mer än 360kg kunde det leda till böter, åtal för vårdslöshet i trafik och till och med återkallat körkort. Men eftersom tjänstevikten ofta är högre än vad som anges från tillverkaren så har det hänt att man inte ens haft den lilla marginalen att spela på.

Skalan räknas nu på totalvikt och inte max lastvikt

I och med att den lya lagen trädde i kraft beräknas övervikten på totalvikt och inte på lastvikt. Det innebär att den husvagn som vi pratade om tidigare som har en totalvikt på 1300kg och en lastvikt på 300kg nu kommer kunna ha en totalvikt på 1430kg istället för som tidigare 1360kg. Det beror på att man numer räknar det som övervikt om totalvikten överträds med 10%, tidigare räknades det som övervikt om man lastat mer än 20% över lastvikten.

Nyheter - Nya regler för max lastvikt 1 januari 2021 - ctl00_cph1_defaultContent_po_3870_dc3870_dcc1_po_3882_dc3882

Inte lika stor skillnad för lastvikt på husbil

Husbilar har generellt en högre totalvikt än husbilar och har inte lika ofta lika lågt satt lastvikt som husvagnar. Men regeln gäller även husbilar, det innebär att de som tidigare har tömt vattentankarna och skippat att ta med cyklarna på semestern kan de nya reglerna innebära lite mer frihet.

Nya reglerna

  • Övervikt räknas på totalvikten
  • Påföljd om man har en totalvikt på över 10% mot det som står i registreringsbeviset

Skilja på begreppen för fordonsvikter

Det är viktigt att skilja på tre begrepp som har med vikten att göra. Totalvikt, lastvikt och tjänstevikt.

  • Tjänstevikt

Tjänstevikt är den vikt som tillverkaren räknar med att fordonet har när man brukar det, förare, bränsle och grundutrustning som reservhjul räknas oftast in. Men det är inte lagstadgat vad som ska räknas med. Dessutom ingår inte alltid extrautrustning som markis eller solceller in.

  • Lastvikt

Som lastvikt räknas allt det som ägaren lastar in, sängkläder, grill, passagerare och mat. Ofta är denna lågt satt och det har innan lagändringen varit svårt att få med sig det mest nödvändiga på ett lagligt sätt om man innehar ett vanligt B-körkort.

  • Totalvikt

Totalvikt är den vikt som fordonet faktiskt har när man är ute och åker, tjänstevikten plus lastvikt tillsammans. Det är den vikt som nu är intressant. Då det faktiskt är den vikt som chassit, bromsar mm ska klara av för att kunna fordonet ska kunna framföras säkert.

Väga sin husbil eller husvagn

  • Eftersom tjänstevikten inte alltid stämmer överens med verkligheten är det viktigt att väga sitt fordon för att veta att man håller sig på rätt sida om reglerna. På en del av våra stora återvinningscentraler kan man få väga sitt fordon gratis om man ringer och kollar först. Annars är polisens vågstationer utmed vägarna ofta öppna för allmänheten. De bilprovningar som tar emot större fordon har vågar som man kan köra upp på och för att få koll på om man kan få med sig allt man önskar på semestern eller om man behöver prioritera för att vara säker på vägen.