Nyheter - Fricampa i Sverige och Europa - ctl00_cph1_defaultHeaderImage

Fricampa i Sverige och Europa

Publicerad: 2021-05-12 08:43:12

Nu är det hög tid att börja planera för sommarens semester, allt fler skaffar sig husbil eller husvagn. En av fördelarna med att ha sommarstugan på hjul är att man kan stanna till och övernatta var som helst. Att fricampa är mångas dröm, att få vakna ensam med en vidunderlig utsikt utan en annan människa i sikte. Reglerna ute i Europa varierar och det finns en del länder som har otydliga regler.

 I den här artikeln tar vi inte hänsyn till eventuella coronarestriktioner utan redovisa för de lagar och regler som gäller generellt. Se till att läsa på de aktuella reglerna innan du spikar årets resväg.

Norden

Sverige, Finland och Norge har liknande regler för fricamping, fordon får så klart inte köras ut i naturen men att övernatta i sitt fordon på en lämplig plats är lagligt. I Danmark ser det lite annorlunda ut, här får man inte fricampa med eller utan fordon var som helst utan man får hålla sig till de områden som är till markerade för ärendet.

Övriga länder som det är lagligt att fricampa i:

  • Estland
  • Lettland
  • Litauen
  • Rumänien
  • Albanien
  • Schweiz

Det finns lokala regelverk att ta hänsyn till. Det gynnar alla att vi följer dessa, vi vill ju kunna njuta av fricamping även i framtiden!

Nyheter - Fricampa i Sverige och Europa - ctl00_cph1_defaultContent_po_4264_dc4264_dcc0_po_4271_dc4271

 

Förbjudet att fricampa i fyra av Europas länder

I fyra länder är har man ett strikt regelverk kring camping och man får inte fricampa alls. Här är myndigheterna måna om lagarna följs och är generellt snabba på att dela ut böter till de som ertappas. Även här gäller att se till att respektera dessa regler. Skötsamma campare kanske till och med kan öppna upp för lättare regelverk i framtiden?

Förbudet gäller:

  • Nederländerna
  • Portugal
  • Tjeckien
  • Slovenien

Vill man gärna fricampa i dessa länder får man göra lite mer efterforskningar innan man ger sig iväg, det finns markägare som är villiga att låta campare nyttja deras mark en natt eller två. Har man markägarens tillstånd är det helt tillåtet att sova över i naturen i de flesta länderna. Sociala medier är ett fantastiskt verktyg för att nätverka i detta syfte.

Gråzon i övriga länder

I övriga europeiska länder är det en gråzon, det är inte uttalat tillåtet men det är inte heller generellt så att det delas ut böter eller man tvingas flytta på sig. För respekt för andra och för att kanske få fricamping lagligt i framtiden är det bra att undvika att övernatta på platser som inte är uttalade campingplatser. Det finns platser som man får övernatta på gratis, ofta har dessa enklare faciliteter och ligger vid eller nära vackra naturupplevelser.

Hjälps åt att hålla naturen fin

I Sverige kan vi njuta av friheten att kunna campa nästan var som helst, känslan är svår att beskriva. Med husvagn eller husbil kan man få uppleva naturen så nära och ändå kunna njuta av alla bekvämligheter. Att vi inte skräpar ner vår fina natur är självklart för alla campare! Vi vill hitta fina uppställningsplatser utan skräp från tidigare gäster.