välja bil husvagn.jpg

Elbil som dragbil: Det här behöver du veta innan du väljer

Publicerad: 2021-10-19 12:19:37

El-bilar tar en större del av marknaden och vi kommer fortsätta se en ökning under lång tid framöver. Många köper el-bil privat men intresset är ännu större bland de som har tjänstebil. Du som vill kombinera ditt tjänstebilsval med ditt campingintresse behöver ta ställning till saker som dragvikt, totalvikt och körsträcka. Och hur är det egentligen att dra en husvagn med en elbil?

En tjänstebil ska inte bara användas i jobbet, den ska också vara praktisk i vardagen. Det ska skjutsas på träningar, handlas och inte minst ska det åkas på semester med bilen. Då gäller det att det är en bil som är flexibel och som hela familjen trivs i. Helst ska ju dessutom förmånsvärdet vara så lågt som möjligt så att du får så mycket bil som möjligt för pengarna.

Förmånsvärde på tillval

På en tjänstebil ökar alla tillval förmånsvärdet, det inkluderar automatlåda och dragkrok. Ett tillval till ett värde av 5000 kr ökar förmånsvärdet med ca 400kr/ månad. Om dragkrok inte ingår i ordinarie utrustning kan det påverka ekonomin nämnvärt. Automatlåda är något som underlättar när du ska dra något som är tyngre som till exempel en husvagn, och det är också något som i de flesta fall är tillval vilket innebär att det ökar på förmånsvärdet.

Avtagbar eller fast dragkrok, en smaksak

Förmånsvärdet påverkas inte av om du väljer en fast eller en avtagbar dragkrok. En fast dragkrok sitter alltid på plats och det enda du behöver tänka på är att fetta in den då och då. Ja, och att den sticker ut när du backar så att du inte backar in i saker.

En avtagbar dragkrok tar ingen plats när den är avmonterad vilket vissa föredrar då den inte är i vägen och att bilen får ett ”renare” utseende. Tänk på att det måste gå att montera på och av vid besiktning och att den går att låsa om det är en med nyckel.

Elbilar med dragkrok

Det bästa förmånsvärdet får du på en elbil, och fram tills för några år sedan var det få elbilar som hade dragkrok. Tekniken hade inte kommit så långt och att dra släp minskade körsträckan så mycket att det inte var värt det. Idag har tekniken kommit längre och det finns ett flertal rena elbilar som har dragkrok och hög dragvikt. I de tester som vi tagit del av bör du kunna räkna med upp till 25 mils körsträcka med ett tyngre släp på en laddning med de flesta bilarna.

Tesla Model X med 2250 i dragvikt sticker ut i mängden, men både det finns flera andra märken som har en dragvikt som räcker till att dra en stor husvagn.

  • Tesla Model X 2250 kg
  • Mercedes EQC 1800 kg
  • Hyundai IONIQ 5 1600 kg
  • Kia EV6 1600 kg
  • Tesla Model Y 1600 kg
  • Nissan Airya 1500 kg

Tänk på att elbilar kan ha en högre totalvikt än motsvarande fossildrivna bil och att det påverkar hur mycket du kan dra.