pexels-kampus-production-7967408.jpg

Så slipper du semesterstress

Publicerad: 2022-05-02 09:41:23

Med husbil eller husvagn blir semestern något extra – nära naturen och med stor frihet. Trots det kan stressen smyga sig på ibland. Här ger vi därför tips på hur du bäst kopplar av under campingsemestern 

 Semestern ska vara en tid för både roliga äventyr och återhämtning. Njut fullt ut av campingsemestern med husbil eller husvagn genom att ta till vissa knep för att koppla bort alla ”måsten” och inte dras med i semesterstress.  

Packa för avkoppling 

Lämna gärna jobbmobilen hemma och packa istället väskorna med sådant som bidrar till avkoppling på semestern. Ta med dig saker för aktiviteterna som gör att du mår bra, både mentalt och fysiskt.  

Semestern är en utmärkt tid att testa en ny vana utan krav, till exempel yoga, att läsa en halvtimme om dagen eller ut och jogga. Ta med en bra bok, yogamattan, löparskorna, sudoko-tidningen, hörlurar för att lyssna på podcast – eller annat som behövs för dina favoritsysslor. 

Mysigare inredning 

Även inredningen i husbilen eller husvagnen kan påverka vårt mående. Genom att ha ordning på sakerna är det lättare att hitta vad du behöver och förhindra frustration när något fattas eller ligger gömt under andra prylar.  

Man kan också ha soffkuddar, filtar, gardiner och andra detaljer som höjer trivseln, i färger som man gillar. Lyxa till det med nya sköna lakan i sängarna och se till att sängkudden är snäll mot nacken. När ni parkerat på campingen kan man sätta fram blommor och levande ljus.  

Spontan semester 

En av fördelarna med husbil och husvagn är möjligheten att vara spontan. Genom att vara flexibel och inte bygga upp höga förväntningar som du känner att du måste uppfylla får du bättre chans att koppla av. Bara för att en kollega eller kompis har fyllt hela kalendern med aktiviteter för semestern finns inget som säger att du behöver göra samma sak.  

Det finns ingen prestation i att semestra, utan huvudsaken är att du får tid med människor du tycker om och för aktiviteter som ger dig energi. Ofta ger de spontana utflykterna härliga minnen. Att utforska sitt närområde ska inte heller underskattas. Det finns gott om smultronställen längs vägarna i Sverige. Ta hjälp av en sökning på nätet eller fråga bekanta om tips!  

Planera tillsammans 

Vill du hellre veta i förväg hur semestern ska läggas upp så kan en planeringsstund ge dig det lugn som krävs. Man behöver inte styra upp alla detaljer men för vissa kan det kännas skönt att ha en generell plan. Planera tillsammans med vänner eller familj för att inkludera olika önskemål i semesterplanerna!  

Vill ni hälsa på en släkting eller kompis längs vägen, besöka stranden, äta på en särskild restaurang eller upptäcka en ny stad? Ha det i åtanke för att kunna lägga upp resan smart och använda tiden på din välförtjänta semester på bästa sätt.