barnfamilj-camping-husbil.jpg

Semestra i husbil eller husvagn med barnen

Publicerad: 2022-04-05 16:04:49

Barnfamiljer som vill åka på utflykt med husbil eller husvagn blir allt fler, och att få barnen att trivas på semestern behöver inte vara svårt. Med rätt förberedelser får ni en härlig tid tillsammans – här får du tips på bra saker att tänka på! 

Planer för sommaren har börjat att smidas och för dig som har barn finns ett långt sommarlov att ha med i tankarna. Planerar ni att åka på semester med husvagn eller husbil så finns ett stort antal bra campingplatser och ställplatser som passar barnfamiljer. Beroende på barnens ålder och intressen finns olika preferenser – kanske prioriterar ni att campa nära naturen och havet för lugnet, eller nära en nöjespark för att få spänning i vardagen?  

Planera inför husbils- och husvagnssemester med barnen 

Involvera gärna barnen redan i planeringsstadiet. Genom att prata igenom semestern och vad alla har för önskemål och förväntningar kan det bli lättare att få en trivsam upplevelse tillsammans när ni väl är i väg på resan. Titta på olika utflyktsmål och prata om saker som: 

  • Hur länge ska ni vara i väg? 
  • Hur mycket pengar planerar ni att spendera på semestern? 
  • Vart vill ni åka? En camping eller flera destinationer? 
  • Vad vill barnen/de vuxna helst göra på semestern? 

Samtidigt kan det vara skönt att inte planera för strikt och lämna några dagar fria, så att ni verkligen kan slappna av och ta dagen som den kommer.   

Minska kraven 

En av de stora fördelarna med husvagns- och husbilssemester är friheten, att kunna välja vart resan går och ha med sig hemmet på resan. Det mobila livet har förstås också vissa utmaningar, särskilt för barnfamiljer. Försök att släppa kraven på att allt ska vara perfekt så blir det ofta roligare.  

Det är helt okej att beställa take-away en kväll när orken tryter i stället för att ställa sig vid grillen. Eller att låta högen med tvätt växa en dag extra, eller att bara sitta inne och mysa en regnig dag.  

Fler förberedelser inför campingsemestern 

Inför resan är det viktigt att husbilen eller husvagnen är kontrollerad. Se till att all utrustning som ni behöver finns på plats, och att allt fungerar. Planerar ni att skaffa husbil eller husvagn är det högaktuellt att tänka på det i god tid innan säsongen börjar då köptrycket blir ännu större - så att ni inte riskerar få vänta längre än tänkt.  

Skriv en packlista för att inte glömma något, men försök att hålla nere mängden packning. Kom ihåg att ta med första hjälpen, eventuella mediciner, myggmedel, bra skor och kläder, mat och snacks, och underhållning när det är dåligt väder. De flesta produkter går också att köpa i närheten av campingar, som schampo, extra badtofflor och solkräm.  

Ute på semestern sedan är det viktigaste att alla trivs – inklusive du själv. Som vuxen kan det vara skönt att ta lite egentid med en kvällspromenad eller simtur för att få en stund till reflektion.  

Det kan också vara bra att på förhand prata om vilka ”regler” och rutiner som ska gälla under semestern, som tandborstning, sovtid och när man kan få gå och köpa glass. Har ni gjort en plan innan för utflykter så vet alla vad som kan förväntas! Ingen familj är den andra lik och det viktigaste är därför att kommunicera – så att semestern med husbil eller husvagn blir riktigt härlig!