körkort.jpg

Körkort för husbil och husvagn – vad gäller?

Publicerad: 2021-10-11 09:32:48

Räcker ditt körkort till för att köra husbil eller husvagn? Det gäller att veta vilka körkortsbehörigheter som krävs innan du ger dig ut på vägarna med ett nytt fordonsekipage.

 Om du ska köpa eller hyra en husbil/husvagn är en vanlig fråga vilken körkortsbehörighet som krävs. Räcker det med ett vanligt B-körkort? Det beror dels på vilket slags fordon du ska köra, och dels på när du fick ditt körkort. Ifall du ska köra med husbil eller husvagn för första gången kan det dessutom vara en bra idé att till exempel börja öva på att backa med hjälp av sidospeglarna.

Körkort för husbil

Många husbilar på marknaden idag väger mindre än 3500 kg. Det betyder att de klassas som lätt lastbil och du som har B-körkort får köra dessa husbilar. Alla husbilar tillhör Personbilklass 2, PB2. Här finns en särskild bestämmelse för personer som tagit körkort före den 1 juli 1996 och sedan dess aldrig haft körkortet indraget. Om de villkoren stämmer in på dig så får du även köra husbilar som har en totalvikt över 3,5 ton.

Annars behöver du se till att ha ett körkort med C1 eller C-behörighet för att köra fordon tyngre än 3,5 ton. En C1-behörighet gör att du får köra fordon som väger upp till 7,5 ton, och med C-behörighet får du köra tung lastbil eller personbil utan maxviktgräns. Du får då dessutom köra med en tillkopplad släpvagn på max 750 kg. Tänk på att tunga behörigheter måste förnyas vart femte år, då körkortsinnehavaren ska visa att de medicinska kraven är uppfyllda.

Husvagn och B-körkort

Vilka körkortsbehörigheter gäller för husvagn? Här är det viktigt att ha koll både på personbilens och husvagnens vikt om du har B-körkort. Husvagnen får väga max 750 kg, alternativt får ekipaget max väga 3,5 ton. Transportstyrelsen har en användbar släpvagnskalkylator om du vet registreringsnummer på bil och husvagn. Med utökat B-körkort, B96, får du dra släp som väger över 750 kg, så länge ekipaget väger max 4250 kg. Har du BE-körkort finns ingen maxgräns för vikten, förutom bilens kapacitet.

Träna på att köra

Utöver körkortsbehörigheter behöver du hålla koll på regler för totalvikt så att du inte överlastar. Är ni ett par som ska köra husbilen eller husvagnen så är det bra om båda har giltig körkortsbehörighet för fordonet. Det kan bli jobbigt om bara en av er måste köra hela tiden. Resan blir ofta roligare och mer avslappnad om man kan turas om att sitta i förarsätet.

Om det är första gången som du köper husvagn eller husbil är det en bra idé att öva på att manövra fordonet innan du ger dig ut på vägarna. Träna på att backa med hjälp av sidospeglarna. Det finns husbilar med inbyggd backkamera som hjälper dig på traven, och andra tillbehör som husvagnsspegel vilka underlättar körningen.