camping-i-host-och-vinter.jpg

Njut av höst & vinter med husbil eller husvagn

Publicerad: 2022-08-19 14:05:26

Sommaren lider mot sitt slut men det sätter inte stopp för campingsemestern. Att resa under hösten och vintern med husbil eller husvagn fungerar utmärkt. För att äventyret ska bli så bra som möjligt finns det dock några viktiga saker att tänka på. 

Det är sommarmånaderna som är högsäsong för alla som semestrar med husbilar och husvagnar i Sverige. Många passar på att utnyttja semestern med sitt mobila hem, medan temperaturerna är varma, dagarna långa och Sveriges natur kanske som vackrast. Samtidigt börjar allt fler att nyttja husbilen eller husvagnen även resten av året.  

För dig som vill förlänga säsongen finns det flera alternativ. Både att åka söderut, där klimatet är fortsatt milt att campa i även under vintern, och att resa i Sverige genom att vinterutrusta fordonet. 

Åka söderut med husbil & husvagn  

Ett säkert alternativ för dig som föredrar värme är att åka söderut. Ta med husbilen eller husvagnen till södra Europa och Medelhavet för att campa i ett mildare klimat. Här finns härliga möjligheter att spendera tid vid havet, upptäcka små byar och besöka vingårdar.  

Om du är lockad av solen och värmen mer än av det svenska vinterhalvåret så är till exempel Spanien och Portugal bra alternativ. Vid kusten hittar du flera campingplatser som har öppet under vintern. Tänk på att ha ett giltigt pass redo innan resan samt en försäkring som täcker dig om oturen är framme. Ifall du planerar att köra från eller till Sverige under vintern kan det också behövas vinterdäck under delar av sträckan.  

Rätt utrustning för vintercamping 

Om du vill använda husbilen / husvagnen i kallare klimat som hemma i Sverige, behöver fordonet ha bra isolering, fönster med dubbelglas och isolerade vattentankar. Någon slags uppvärmning är nödvändig. I moderna modeller kan det finnas vattenburen värme. Oavsett vilket värmesystem som du använder så behöver det fungera utan problem, till exempel behöver glykolhalten i ett vattenburet system tåla minusgrader.  

Tänk på att väglaget kan ställa till det vid snö, is och halka. Utöver dubbdäck kan det vara värt att införskaffa snökedjor, särskilt om du har en framhjulsdriven husbil. Ifall bilen har dubbdäck måste även eventuell husvagn ha det.  

Kolla även att batteriet är laddat och i bra skick före resan. En verkstad kan hjälpa dig att testa dess funktionalitet. Riksförbundet M Sverige tipsar också om att lämna takluckor och ventilationsöppningar fria, att skotta taket efter snöfall, lägga brädbitar under stödben och hjul så att de inte fryser fast, samt att alltid ha en brandsläckare och brandfilt nära till hands. 

Kombinera camping med skidor 

Flera av Sveriges skidorter erbjuder campingplatser med hög standard under vintern. Vissa väljer att stanna under hela vintern. Om vintersport är något som lockar så kan du åka till bland annat Sälen, Åre, Idre eller Vemdalen.  

Viktigt att tänka på är att planera i god tid eftersom camping under vintern snabbt har blivit allt mer populärt. Vill du vara säker på att få en plats är det alltså en bra idé att vara ute tidigt med bokningar. Det är förstås betydligt mer kyligt att campa under vintern än under sommaren. Därför rekommenderas ett särskilt vinterförtält och varma sovsäckar.  

Kontrollera även så att det finns tillgång till tvätt och torkskåp på campingen – att få kläderna torra bara genom att hänga ut dem kan vara knepigt under vintern. Kanske värderar du också faciliteter som bastu högt. Låt det spela in i valet av camping.