Nyheter - Nya däckregler hjälper dig välja rätt - ctl00_cph1_defaultHeaderImage

Nya däckregler hjälper dig välja rätt

Publicerad: 2021-03-12 13:41:12

Om man vet hur man läser av däckens märkning kan man få en hel del fakta utan att behöva förlita sig på säljarens ord. Det gör att det är lättare som köpare att fatta ett faktabaserat beslut när man behöver köpa nya däck. I maj i år kommer det dessutom att tillkomma märkning för vinterdäckens grepp på vinterväglag.

Rätt däck för säkerheten

Att har rätt däck för ditt fordon och användning är viktigt både för säkerheten, komforten och ekonomin. Förutom att de passar i storlek är det så mycket mer som man ska hålla reda på och som går att läsa ut på märkningen av däcket.

Vilka däck man har påverkar säkerheten och vägegenskaperna – det är inget nytt. Att de tål den vikt och hastighet man utsätter dem för är grundläggande, de ska dessutom ha rätt egenskaper för den typ av körning som är aktuell. Att sedan inte använda för slitna och/ eller för gamla däck är också viktigt.

Den nya däckmärkningen som kommer i maj 2021

Det som kommer att tillkomma är en isikon som visar att däcket fyller ISO-standarden för körning på det vinterväglag som Norden kan bjuda på. Utöver denna is-symbol får vi även se en snöflinge-symbol på vinterdäcken. Denna snöflinga talar om att däcket har ett snögrepp enligt standard inom EU.

Is-symbolen är en efterlängtad nyhet – i Norden har vi haft svårt att skilja på friktionsdäck för nordiskt klimat och friktionsdäck för övriga Europa, även kallade året-runt-däck. Det är viktigt att tänka på att detta är en standardiserad märkning och att det inte alltid råder ”standardunderlag”.

Bromssträcka och rullmotstånd får en ny skala från och med maj A – E (tidigare A – G). Däckens ljudnivå kommer visas både enligt skalan A – C samt i decibel.


bildäck_djupbild.jpg

Det här kan du utläsa på däcken idag

 • Bränsleförbrukning, skala A - G
 • Våtgrepp, skala A - F
 • Ljudnivå, se ovan
  • Dimensioner
   Exempel: 215/55 R17
   215 = bredd i mm
   55 = däckets höj i procent av bredden
   R = Radialdäck (till skillnad från Diagonaldäck)
   16 = Fälgens diameter i tum
  • Belastningsindex, även LI (Load Index)
   En siffra utifrån tabell. Anger hur mycket däcket kan belastas i kg. OBS, fordonets vikt fördelas över axlar och delas alltså med antalet hjul/axel.
 • Hastighetsindex (kommer efter LI), en bokstav mellan J - Y (100 - 300 km/h) utifrån en tabell. Till exempel, V = 240 km/h som rekommenderad maxhastighet.
 • Tillverkad datum, DOT i formatet VVÅÅ. Tänk dock på att gummi åldras även om det inte används. Se efter sprickor och liknande på däck som är ca. 10 år eller äldre även om mönstret är fräscht.