husvagnar.jpg

Stort sug efter husbil & husvagn – Planera inför 2022

Publicerad: 2021-10-28 09:16:53

Intresset för camping är fortsatt stort. Det innebär att det redan nu är hög tid att beställa om du vill ha en ny husvagn eller husbil till säsongen 2022.

 Planerar du att skaffa en ny husbil eller husvagn till nästa sommar? Då är det dags att börja planera köpet. Husvagnsbranschens Riksförbund rapporter om att den positiva trenden håller i sig. Däremot råder det materialbrist hos tillverkarna vilket gör att leverantörerna får svårt att möta den höga efterfrågan från campingintresserade. Det gör att det är extra viktigt att vara ute i god tid om man vill köpa.

Ökning av husvagnar och husbilar i år

Statistik från riksförbundet visar att 4478 husbilar registrerats i Sverige under januari – september 2021. Det är en ökning med 30 procent jämfört med 2020. Även husvagnarna ökade under samma period jämfört med 2020, med 11 procent. Totalt 3507 husvagnar registrerades januari – september 2021.

Säsongen 2021 är över för många, och nu är det dags att beställa husvagn och husbil om man vill ha den till säsongen 2022. Pandemin har inneburit materialbrist och förseningar i tillverkningen av många fordon. Enligt Husvagnsbranschens riksförbund påverkar det registreringssiffrorna negativt för både husbilar och husvagnar.

”Orderböckerna hos förbundets återförsäljare är välfyllda men hos många är lagren tomma efter sommarens försäljningsframgångar,” säger HRF:s ordförande Lars Erik Hörmander i ett pressmeddelande. 

”Bransch i stark tillväxt”

Materialbristen beror framför allt på pandemin som lett till nedstängningar hos stora leverantörer av komponenter. Långsammare produktion har gjort att det också gått ovanligt sakta för många återförsäljare att fylla på med produkter. Det tog sig uttryck i september månad, då registreringarna av husbilar minskade med 15 procent, och för husvagnar med 24 procent, jämfört med 2020.

”Sett till helåret är det en bransch i stark tillväxt,” poängterar dock Lars Erik Hörmander. För trots september månads minskning har det alltså totalt under 2021 skett en markant ökning av registreringar jämfört med 2020.

Kabe toppar husbilslista

Är du nyfiken på vilka varumärken som är mest populära bland allt som nyregistrerats? För husbilar är det just nu två tillverkare som har en nära kamp om förstaplatsen: Kabe och Adria. Kabe har stått för 9,84 procent av de registrerade husbilarna 2021, och Adria 9,60 procent. Under 2020 var de topplatserna ombytta. Då ledde Adria med 14,84 procent, följt av Kabe på 7,77 procent.

Som trea på topplistan i Sverige 2021 hittar vi husbilsmärket Knaus. Sedan följer märken som Bürstner, Pilote, Sunlight, Dethleffs, Hymer, Rapido, Mc Louis och Volkswagen.

Mest populära husvagn

För husvagn är det Adria som toppar listan över mest sålda husvagnsmärke 2020. Under förra året registrerades exakt 1000 husbilar av märket, jämfört med 903 år 2019. På andraplats hittar vi Kabe, med 821 nyregistrerade husvagnar 2020, och trea ligger Hobby med 788 registreringar. Därefter följer fler kända tillverkare som Knaus, Polar, Weinsberg och Dethleffs.

Det har skett en boom i intresset för camping och friluft – allt från unga till barnfamiljer och seniorer dras till ett hem på hjul. Oavsett vilket märke du väljer är det en bra idé att planera köpet av husbil och husvagn i god tid. Det gör att du kan ta vara på hela campingsäsongen, i lugn och ro.