smaland-bullerbyn.jpg

Resa med husbil i Sverige: 3 utflyktsmål

Publicerad: 2022-07-13 13:37:39

Under de senaste åren har hemester blivit ett alltmer vanligt förekommande fenomen bland semesterfirande svenskar, och trenden att stanna i Sverige verkar hålla i sig även i år. Har du ännu inte planerat din resa inför de lediga semesterveckorna hoppas vi kunna inspirera dig med några av de bästa resmålen runt vårt avlånga land med husbil.  

Även om många av oss kanske drömmer oss i väg till en sandstrand med värmande sol utomlands, är det ändå en stor del svenskar som fått upp ögonen för de svenska landskapen och de smultronställen vårt land har att erbjuda. Oavsett vart i Sverige man reser finns något för alla; från fagra Österlen i Skåne till de vackra vyerna uppe i fjällen. Och att resa med husbil gör det möjligt att uppleva de undangömda pärlorna – på dina villkor.  

Småland: Hemvisten för sagor, polkagrisar och glas 

Som Sveriges tredje största landskap är Småland en perfekt destination för dig som vill ha många valmöjligheter. Förutom att erbjuda flertalet olika sevärdheter är landskapet också hemvist för några av våra mest folkkära sagor från både John Bauer och Astrid Lindgren. Här har man också tillverkat glas sedan 1700-talet och har en lång historia av att framställa polkagrisar. 

Förutom detta erbjuder Småland en mängd mysiga resvägar bland skog och sjö och det går att hitta över 60 campingplatser av olika typer. Däribland Hätteboda vildmarkscamping utan el eller rinnande vatten för den som önskar en mer naturnära upplevelse.  

Vill man ha nära till både stadskärna och strand kan Grännastrandens camping vara att föredra, som tillhandahåller campingplatser med utsikt över Vättern och Visingsö samtidigt som den är belägen endast 30 minuter från Jönköpings centrum med bil. 

Öland: Solens och vindarnas ö 

Det råder ingen tvekan om varför Öland varit en given semesterdestination för många campingentusiaster. Förutom att erbjuda långa vackra stränder med kristallklart vatten har ön också många historiska sevärdheter, museum, lekland och gårdsbutiker att besöka och passar både för stora som små resenärer.  

Tack vare att Öland har så pass många campingplatser gör ön sig perfekt för dig som inte vill stanna på ett och samma ställe allt för länge. Populärt bland många besökare är att ta sig runt ön och besöka platser såsom fyren Långe Erik och Trollskogen på öns norra udde eller fornborgen Eketorps borg i söder.  

Göta kanal: Låt kanalen bestämma resvägen 

Att ta sig genom Sverige via Göta kanal behöver inte enbart göras med båt. Med husbilen går det att köra längs kanalen och på vägen besöka mindre orter och charmiga miljöer som erbjuds i städerna runt om. 

Många av de camping- och ställplatser som finns längs vägen ligger nära själva kanalen och låter dig i lugn och ro få strosa runt och njuta av den svenska sommaren när den är som bäst. Fördelen är att slutet på kanalen inte är målet, utan resan i sig, då det går att ta flera avstickare längs vägen för att upptäcka de perfekta smultronställena som man sällan tar sig till annars. Exempelvis finns det under sommaren flertalet gårdsbutiker och lokala vingårdar med egen produktion som håller öppet för besökare och förbipasserande.