husbil-viltolycka.jpg

Viltolyckor: Så minskar du risken

Publicerad: 2022-01-10 10:39:25

Sveriges natur är fantastisk, men viltolyckor är också vanliga i landet på grund av skogar och fält längs med vägarna. Här får du tips för att minska risken för viltolyckor med husvagn och husbil.

 Att krocka med vilt kan få svåra konsekvenser, inte minst om man kör med ett större ekipage som en husbil eller bil med husvagn. Har man tur och kan bromsa i tid, eller om djuret hinner över vägen, så kan man komma lindrigt undan. Om oturen är framme kan det sluta värre.

Säkerhet inför campingsemestern

Se därför till att ha nödvändig säkerhetsutrustning i bilen innan du ger dig ut på vägarna, oavsett årstid. Det inkluderar:

  • Reflexväst
  • Varningstriangel, gärna två stycken
  • Första hjälpen-kit
  • Brandsläckare anpassad till bilbränder

Annat som kan vara bra att ha med sig är ett reservdäck eller en däckreparationssats, samt en ficklampa med fulla batterier.

Försäkring för husbil och husvagn

Inför campingsemestern eller utflykten med husvagn och husbil är det viktigt att fordonet har försäkring, i form av trafikförsäkring och till exempel helförsäkring eller vagnskadegaranti. Bromsar, däck och lysen ska självklart vara i bra skick.

Tänk på att du kan behöva betala en viss summa i självrisk vid olyckor. Den självrisken skiljer sig åt beroende på ditt försäkringsbolag och olika tillval. När du köper en husvagn eller husbil hos Fritidscenter hjälper vi dig att teckna en trygg försäkring genom Kabria.

husbil-viltolyckor.jpg

Flest rådjur under husbils- och husvagnssäsongen

Under sommarmånaderna är risken störst att krocka med rådjur, enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet. Under juni månad 2021 rapporterades runt 4 500 trafikolyckor med rådjur inblandade.

Under höst och vinter ökar risken för viltolyckor med älg, som också är det farligaste djuret att krocka med på grund av dess storlek och vikt. Även under sommaren rapporteras runt 200–300 trafikolyckor med älg per månad. Vildsvinsolyckorna minskade under 2021 jämfört med de två tidigare åren, flest rapporterades i oktober med nära 1 000 incidenter.

Minska risken för krock med vilda djur

Så, hur gör man för att undvika en kollision med vilt djur? Störst är risken vid gryning och skymning, då djuren ofta rör sig för att leta efter mat. Se till att anpassa hastigheten och var extra uppmärksam där viltstängsel saknas eller upphör. Även om det finns viltstängsel händer det ibland att älgar, rådjur och annat vilt hamnar på fel sida stängslet.

Se till att vara utvilad när du kör för att din reaktionsförmåga ska vara så bra som möjligt. Håll även säkert avstånd till framförvarande fordon på vägen. Planera gärna rutten på förhand, till exempel genom att kolla vilka vägar som är olycksdrabbade på Viltolycksrådets hemsida. Så att du kan vara extra försiktig på dessa sträckor.

Om du ser ett djur på vägen är rådet att bromsa hårt men försöka hålla fordonet kvar på körbanan. En okontrollerad väjning riskerar att leda till krock med mötande trafik eller dikeskörning. Dessutom kan det finnas fotgängare eller cyklister vid sidan om vägen.

Hur gör man vid en viltolycka?

  • Stanna fordonet på ett säkert sätt och använd varningsblinkers.
  • Placera ut varningstriangel så att bilister bakom hinner bromsa in.
  • Ring 112 och polisanmäl olyckan, även om djuret inte är skadat (gäller älg, rådjur, vildsvin, varg, björn, järv, lo, hjort, utter, örn, mufflonfår).
  • Uppge om någon person är skadad.
  • Markera platsen med ett plastband eller märkremsa.
  • Gör eventuellt en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag.