husbil-utomlands.jpg

Åka utomlands med husbil

Publicerad: 2022-06-29 16:34:43

Att åka utomlands med husbil ger extra stor frihet på semestern. Planerar ni att åka utanför Sveriges gränser är det också bra att först känna till reglerna och vad man ska tänka på.

Fördelarna med att ta husbilen ut i Europa i stället för flyget är förstås många. Ni slipper hela projektet att köpa flygbiljetter, ta er till en flygplats, checka in och ut bagage och annat som hör till. I stället kan ni ta med hemmet i husbilen och köra direkt till alla destinationer som ni har i åtanke.

Är ni vana att husbila i Europa kanske ni redan vet alla detaljer, men för nybörjare är det viktigt att vara förberedd så att semestern blir så härlig som ni tänkt er. Här listar vi därför några bra saker att ha koll på innan utlandsresan med husbil.

1. Vad gäller för fricamping?

Kolla upp vad som gäller för fricamping i det eller de länder där ni tänkt parkera och övernatta med husbilen. Skyltar kan också vara till hjälp. Precis som i Sverige ska man förstås alltid hålla rent omkring sig, men vissa länder har även bestämmelser om att undvika ställa ut utemöbler eller fälla ner en markis.

2. Bra hjälp från appar och nätet

Få koll på lokala campingar och ställplatser samt deras omdömen på nätet. Numera är det fri surf inom hela EU så att ni utan oro för extra kostnader kan använda mobilen på resan. Appen UD Resklar ger er dessutom koll på läget i det aktuella landet.

3. Husbilsförsäkring och hemförsäkring

Det är bra att dubbelkolla försäkringarna inför semester för att se vad som gäller under resan, både för husbilsförsäkring och hemförsäkring. Det behövs ett så kallat grönt kort om ni planerar att åka utanför EU/EES som bevis för att husbilen har trafikförsäkring.

4. Vägtullar – går ofta att undvika

Har ni varit ute och åkt på vägarna i Europa vet ni förmodligen att det finns en del väg- och broavgifter. Framför allt gäller det för körning på motorväg i länder som bland annat Frankrike. Dessa avgifter går att undvika genom att välja alternativa vägar. Något som även kan vara fördelaktigt om ni önskar uppleva fler sevärdheter på vägen.                                          

5. Miljödekal på husbil i större städer

Det kan förekomma miljözoner i vissa länder, däribland Tyskland där en dekal sätts på fordonet som visar att utsläppen understiger en viss nivå. Dekalen beställs från DEKRA.

Zonerna finns runt de större städerna Berlin, Munich, Düsseldorf och Stuttgart, så ska ni inte köra där behöver ni inte tänka på dekalen. Däremot kan det vara bra att se över de planerade resmålen en extra gång för att vara på den säkra sidan. I Frankrike finns vissa miljözoner i storstäderna som gäller olika tider men skyltar visar tydligt innan ni kör in i en sådan. Även här beställer ni en dekal och sätter på husbilen.

6. Betalmetoder i utlandet

Kontanter är en ovanlighet i Sverige idag, men åker ni utomlands är det bra att ha med sig lite kontanter i landets valuta. De kommer till användning på till exempel campingen, vissa ställplatser och i mindre butiker.

Slutligen är det alltid en bra idé att se till att alla som ska följa med på resan har giltiga pass. Sedan är det bara att njuta av husbilssemestern på vägarna i Norden och Europa!