pexels-kampus-production-7967408.jpg

Första köpet – tänk på det här

Publicerad: 2021-11-22 15:38:56

Här har vi samlat tips för dig som ska köpa en husbil eller husvagn för första gången, eller du som känner dig ringrostig och vill ha råd inför investeringen.

Visste du att det finns nära 300 000 registrerade husvagnar, och över 100 000 registrerade husbilar i Sverige? Intresset för campinglivet är stort och blev ännu större under pandemin när fler svenskar upptäckte tjusningen i att upptäcka Norden. Om du planerar att köpa en husvagn eller husbil inför säsongen 2022 är det hög tid att planera köpet nu.

Ju närmare våren vi kommer, desto högre tryck kommer det bli på tillverkarna som tidvis haft svårt att hinna med på grund av materialbrist.

Planlösningen

Hur stor husbil eller husvagn som du väljer påverkar hur planlösningen ser ut. Större betyder plats för fler sovplatser – hur många ska få plats att sova? Ska det gå att fälla undan sängarna under dagarna för att skapa mer yta att umgås på?

Förvaring är också något att tänka på, liksom utformning på sittgrupp med bord, och badrummet. Slutligen bör köket bör ha tillräckligt med arbetsyta i förhållande till hur ofta du tänkt laga mat, och om du behöver plats för en ugn eller inte.

Körkortsbehörighet

Ett B-körkort räcker för att köra många husbilar och husvagnar. Men för husbilar som väger över 3500 kg behöver du ett körkort med C1 eller C-behörighet, om du tog körkort efter den 1 juli 1996.

När det gäller husvagn så är det vikten på släpet, men även totalvikten på bil och släp, som avgör vilken typ av körkort du måste ha. Vi berättar mer om körkortsbehörighet här.

Husvagn eller husbil

Kanske har du redan bestämt om du vill satsa på att köpa husbil och få både fordon och bostad i ett, eller husvagn om du föredrar ett släp att koppla på bilen. En fördel med husvagn är att du har möjligheten att koppla loss släpet på campingen för att åka på utflykter eller till affären.

Husvagn passar bra om du vill stanna på en camping under längre tid. Den kräver förstås en bil att dra med (plus dragkrok) och det kan vara bra att ha vana vid att backa med släp.

Husbilen är populär hos många som lätt vill komma fram och parkera, till exempel golfare. Med husbil hittar du ofta enkelt centrala ställplatser.

Utrustning

Det finns en mängd olika utrustning som berikar campinglivet. Luftkonditionering, till exempel, kan vara ovärderligt under varma sommarnätter för att sova skönt, och om du har med dig djur på resan.

Glöm inte heller nödvändigheter som gasol, toalettpapper, varningstriangel, mobilladdare och filtar. Här är dessutom några fler exempel på populär utrustning:

  • - Förtält och markpinnar
  • - Campingbord och stolar
  • - Nivåklossar
  • - Draglås / kopplingslås till husvagn
  • - Torkvinda
  • - Husvagnsbackspegel
  • - Skyddsöverdrag till cykelhållare

Slutord

Tänk genom vilka egenskaper du vill ha i en husvagn eller husbil och kolla på olika modeller för att få en uppfattning om hur de är att vara i. Sedan är det smart att göra en budget där du tar med såväl inköpspris, som försäkring, skatter och kostnader för service och underhåll.

Om det är ett begagnat fordon, var noga med att kontrollera däckmönstret, växlar och bromsar, samt belysning och elektriska apparater invändigt. När du köper hos en auktoriserad återförsäljare som Fritidscenter så är samtliga fordon genomgångna både vid inbyte och vid försäljning för att ge trygghet.

Vi hjälper dig gärna med hela processen så att du kan känna dig trygg, oavsett om du vill köpa nytt eller begagnat.